Verschil IMAP en POP/POP3

Er zijn 2 manieren waarop u uw e-mail kunt ophalen: POP/POP3 en IMAP. Het grootste verschil tussen deze twee, is dat bij POP (ook wel POP3 genoemd) alle e-mail van de server wordt gedownload waardoor deze verdwijnt van de server. Bij IMAP wordt een kopie gedownload, maar blijven de berichten wel op de server bestaan.

De ene manier is niet beter dan de andere. Beide manieren hebben hun eigen voordelen. Zo kost IMAP meer dataverkeer en opslagruimte. Als u veel e-mails ontvangt kan dit betekenen dat uw hosting-pakket eerder vol zit.
Bij POP3 daarentegen, kunt u geen gebruik maken van meerdere apparaten. Als u een POP3-account op uw smartphone instelt, haalt deze de e-mail op en is deze niet meer op uw PC of Ipad op te halen. Ook in Webmail kunt u deze niet meer zien. Indien uw PC crasht, zult u uw e-mail kwijt zijn als u zelf geen back-ups heeft gemaakt. Overigens is het met de meeste e-mailprogramma's wel mogelijk om POP3 te gebruiken en toch uw e-mail op de server achter te laten gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld 30 dagen).

POP3IMAP
Opslag op de server / *
Meegenomen in onze dagelijkse backups / *
Veroorzaakt minder dataverkeer
Verbruikt minder opslagruimte op de server
Te combineren met webmail
Te combineren met smartphone, ipad e.d.
Ons advies

* Alleen wanneer u de e-mail nog niet opgehaald heeft, of wanneer u heeft ingesteld dat er een kopie op de server achterblijft.

Ons advies

Ons advies is om IMAP te gebruiken. Aangezien de meeste mensen hun e-mail op meerdere apparaten willen lezen, is IMAP de beste oplossing. Webmail is dan ook goed bruikbaar en als u een e-mail verwijdert op het ene apparaat, zal deze ook op uw andere apparaten verwijderd zijn. Uw mailbox is dan ook op alle apparaten gelijk.
Daarnaast bent u bij een crash van het apparaat waar u de e-mail op bekijkt, niet afhankelijk van uw eigen back-ups: De e-mail staat nog veilig op de server!